Die chronologische Liste zeigt aktuelle Veröffentlichungen aus dem Forschungsbetrieb der Hochschule Weihenstephan-Triesdorf. Zuständig ist das Zentrum für Forschung und Wissenstransfer (ZFW).
Maren Bernau,
Prof. Dr. Prisca Kremer-Rücker,
Elke Pappenberger,
Lena Sophie Kreuzer,
Klaus Cussler,
Prof. Dr. Armin Manfred Scholz
Safety testing of veterinary vaccines in pigs using magnetic resonance imaging (2013) Posterbeitrag [P197] zum 7th ISV Annual Congress, 27.-29.Oktober 2013 in Barcelona (Spanien) .
Prof. Dr. Jörg Rühle
Lecture: Essential oils – beneficial in every way (On Top or Matrix-Values) (2013) DSM Balkans Ruminant Conference, Pravets Bulgaria, 24th October 2013 .
Qin Yang,
Prof. Dr. Lydia Nausch,
Georges Martin,
Walter Keller,
Sylvie Doublié
Berechtigungen: Peer Reviewed
Crystal structure of human poly(A) polymerase gamma reveals a conserved catalytic core for canonical poly(A) polymerases (2013) Journal of Molecular Biology 426 (1), S. 43-50.
DOI: 10.1016/j.jmb.2013.09.025
In eukaryotes, the poly(A) tail added at the 3′ end of a mRNA precursor is essential for the regulation of mRNA stability and the initiation of translation. Poly(A) polymerase (PAP) is the enzyme that catalyzes the poly(A) addition reaction. Multiple isoforms of PAP have been identified in vertebrates, which originate from gene duplication, alternative splicing, or post-translational modifications. The complexity of PAP isoforms suggests that they might play different roles in the cell. Phylogenetic studies indicate that vertebrate PAPs are grouped into three clades termed α, β and γ, which originated from two gene duplication events. To date, all the available PAP structures are from the PAPα clade. Here, we present the crystal structure of the first representative of the PAPγ clade, human PAPγ, bound to cordycepin triphosphate (3′dATP) and Ca2+. The structure revealed that PAPγ closely resembles its PAPα ortholog. An analysis of residue conservation reveals a conserved catalytic binding pocket, whereas residues at the surface of the polymerase are more divergent.
Oksana Sytar,
Dr. Ahmed M. M. Gabr,
Prof. Natalia Taran,
Prof. Dr. Iryna Smetanska
Phenolic acids composition and antioxidant capacity of hairy root cultures from different explant sources of common buckwheat (Fagopyrum esculentum M.) (2013) EMBO Meeting 2013, 21-24 September, Amsterdam , S. 345.
Prof. Dr. Klaus Eckhardt
Stochastik - Statistik und Wahrscheinlichkeitsrechnung in der Landwirtschaft (2013) Ulmer-Verlag (utb GmbH), Stuttgart .
Messungen an sämtlichen Elementen einer Grundgesamtheit durchzuführen ist in der Regel jedoch nicht möglich oder nicht sinnvoll, zum Beispiel weil die Anzahl der Objekte zu groß ist und daher der Zeit- und/oder Kostenaufwand zu hoch wäre oder weil die Objekte bei der Untersuchung beschädigt oder zerstört werden (wie im Fall der Eier). Man muss sich dann (sollte sich dann) damit begnügen, aus der Grundgesamtheit eine Teilmenge von Objekten, eine Stichprobe, zu entnehmen und nur diese zu analysieren. In diesem Fall ist die Information über die Ausprägung des Merkmals in der Grundgesamtheit unvollständig. Das Ergebnis der Analyse weist daher eine gewisse Unsicherheit auf. Es gibt nicht den einen gesicherten Wert des Merkmals; man kann lediglich Aussagen über Intervalle machen, in welche die Merkmalswerte mit einer bestimmten Wahrscheinlichkeit fallen.Statistik und Wahrscheinlichkeitsrechnung stehen daher in enger Verbindung. Die Wahrscheinlichkeitsrechnung dient außerdem beispielsweise dazu, Fragen der Genetik zu beantworten oder die Verlässlichkeit von Diagnose- und Prüfverfahren zu beschreiben.
Maren Bernau,
Prof. Dr. Prisca Kremer-Rücker,
Elke Pappenberger,
Klaus Cussler,
Andreas Hoffmann,
Prof. Dr. Armin Manfred Scholz
Magnetic resonance imaging as an alternative method in safety-testing of veterinary vaccines – preliminary results in pigs (2013) LINZ 2013 – EUSAAT 2013 – ESNATS Conference, ALTEX Proceedings 2 (2), S. 7.
Dase Hunaefi,
Prof. Dr. Iryna Smetanska,
Gustavo Barbosa-Cánovas
Berechtigungen: Peer Reviewed
Nonthermal Technologies to Extend the Shelf Life of Fresh-Cut Fruits and Vegetables (2013) Advances in Food Process Engineering Research and Applications , S. 375-415.
DOI: 10.1007/978-1-4614-7906-2_18
Betreuung der Publikationsseiten
Gerhard Radlmayr
Referent für Wissenstransfer und Forschungskommunikation
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