• Wissenschaftliche Publikationen

Veröffentlichungen der HSWT

Die chronologische Liste zeigt aktuelle Veröffentlichungen aus dem Forschungsbetrieb der Hochschule Weihenstephan-Triesdorf. Zuständig ist das Zentrum für Forschung und Wissenstransfer (ZFW).

  • Prof. Dr. Jörg Ewald, Markus Reuther, J. Nechwatal, K. Lang

    Projekt Monitoring von Schäden in Waldökosystemen des bayerischen Alpenraumes (2000) Materialien des Bayerischen Staatsministeriums für Landesentwicklung und Umweltfragen, Vol. 155, 235 S .

  • Prof. Dr. Jörg Ewald

    Long-term impact of forest pasture on the understorey of mountain forests in the Tegernsee Alps (Bavaria) (2000) Zeitschrift für Ökologie und Naturschutz 9 , S. 161-171.

  • Prof. Dr. Jörg Ewald

    • Berechtigungen:  Peer Reviewed

    Leidet die Buche (Fagus sylvatica L.) auf Carbonatböden der Bayerischen Alpen an Phosphormangel? (2000) Forstwissenschaftliches Centralblatt 119 , S. 276-296.

  • Prof. Dr. Jörg Ewald

    • Berechtigungen:  Peer Reviewed

    Rezension von Hunter, M. L. Jr. (Hrsg.): Maintaining Biodiversity in Forest Ecosystems (2000) Forstwissenschaftliches Centralblatt 119 , S. 245-246.

  • Gerhard Karrer, Prof. Dr. Jörg Ewald

    Euphorbia angulata Jacq. - eine übersehene Art in den Magerrasen des Ammer-Loisach-Hügellandes (2000) Berichte der Bayerischen Botanischen Gesellschaft 69/70 , S. 133-145.

    Die Wolfsmilch-Art Euphorbia angulata Jacq. wird hiermit erstmals für Deutschland nachgewiesen. Nach einer detaillierten Beschreibung und Darstellung der für die Bestimmung wichtigen Merkmale wird das Gesamtareal und das lokale Areal der Sippe besprochen. 15 Belege von E. angulata in der Botanischen Staatssammlung (Herbar M) wurden früher als E. dulcis oder E. verrucosa verkannt. Anhand von 10 repräsentativen Vegetationsaufnahmen aus dem neuen Fundgebiet südwestlich von München wird das synökologische Verhalten in dieser Arealexklave eingehend analysiert. Der Schwerpunkt der aktuellen Vorkommen liegt in beginnenden Verbrachungsstadien von Magerwiesen und -weiden und ihren Säumen.
  • Prof. Dr. Jörg Ewald

    • Berechtigungen:  Peer Reviewed

    The influence of coniferous canopies on understorey vegetation and soils in mountain forests of the northern Calcareous Alps (2000) Applied Vegetation Science 3 (1), S. 123-134. DOI: 10.2307/1478926

    Compositional and edaphic gradients were studied in montane forests of the Bavarian Alps (Germany), in which natural mixed deciduous‐coniferous tree layers have been altered by past management in favour of Picea abies. Data on species composition and ecological factors were collected in a stratified random sample of 84 quadrats comprising a gradient from pure Picea to pure Fagus sylvatica stands. Data about the understorey composition were subjected to indirect (DCA) and direct gradient analysis (RDA) with the proportion of Picea in the canopy as a constraining variable. Three principal components of a matrix containing seven descriptors of mineral soil, relief and tree layer cover were included as covariables describing the variability of primary ecological factors. Gradients of organic topsoil morphology and chemistry were extracted correspondingly. Responses of individual species, species group and topsoil attributes were studied by simple and partial correlation analysis. Mosses were significantly more abundant and diverse under Picea stands. Few graminoid and herb species were partially associated with Picea, and total understorey richness and cover did not differ systematically by stand type. No relationship between tree layer and understorey diversity was detected at the studied scale. Juvenile Fagus sylvatica was the only woody species significantly less abundant under Picea. In the topsoil lower base saturation, lower pH and larger C/N‐ratios in the litter layer were partially attributable to the proportion of Picea, only for base saturation a relationship was detected in greater soil depth also. The frequency of broad humus form types did not differ by tree species, nor was overall depth of organic forest floor attributable to canopy composition.
  • G. Sumnu, Prof. Dr. Özlem Özmutlu Karslioglu, S. Sahin

    Effects of microwave proofing on quality of microwave baked breads (2000) Proceedings of 3rd International Conference on Predictive Modeling of Foods, Leuven-Belgium 2000 , S. 301-302.

  • Prof. Dr. habil. Carsten Lorz

    Gewässerversauerung und Bodenzustand im Westerzgebirge (1999) UFZ-Berichte 14 , S. 1-154.

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