Die chronologische Liste zeigt aktuelle Veröffentlichungen aus dem Forschungsbetrieb der Hochschule Weihenstephan-Triesdorf. Zuständig ist das Zentrum für Forschung und Wissenstransfer (ZFW).
Verbraucherpolitik: Ein Lehrbuch mit Beispielen und Kontrollfragen (2018) Stuttgart 2018. ISBN 978-3-7910-3423-2 (280 Seiten) .
Verbraucherpolitik ist durch die Globalisierung und Digitalisierung unserer Konsum- und Lebenswelt notwendiger denn je. Staatliche und nichtstaatliche Verbraucherarbeit suchen neue institutionelle Bahnen. In der Folge sind diverse Bachelor- und Masterstudienprogramme und Berufsfelder entstanden, die sich mit verbraucherpolitischen Fragestellungen befassen. Anhand von zahlreichen leicht verständlichen Fallstudien und Anwendungen gibt das Lehrbuch einen systematischen Überblick über Theorie und Praxis der Verbraucherpolitik. So können sich Studierende und Praktiker den gesamten Bereich der Verbraucherpolitik Stück für Stück anschaulich erarbeiten.
Oksana Sytar,
Wioletta Beil,
Prof. Dr. Iryna Smetanska,
Marian Brestic
Berechtigungen: Peer Reviewed
Bioactive compounds and their biofunctional properties of different buckwheat germplasms for functional food (2018) Buckwheat Germplasm in the World 2018 , S. 191-204.
DOI: 10.1016/B978-0-12-811006-5.00019-7
Volodymyr Voytsekhivskiy,
Prof. Dr. Iryna Smetanska
Packaging and storage of frozen berries (2017) SWorld Journal , Yolnat PE, Minsk 2017 (13), S. 229-234.
HSWT Newsmeldung
Datenquellen für Landwirte miteinander verknüpfen: Verbundprojekt "AgriFusion" startet unter Beteiligung der HS Weihenstephan-Triesdorf (2017) Forschungs-News der HSWT, 28.02.2017 .
Prof. Dr. Jennifer Gerend
Berechtigungen: Peer Reviewed
The impacts of e-commerce on the high street: Nascent responses in Germany (2017) Journal of Urban Regeneration & Renewal 10 (3), S. 266-275.
Bernd Horneburg,
Sabrina Seiffert,
Jennifer Elise Schmidt,
Monika Messmer,
Prof. Dr. Klaus-Peter Wilbois
Berechtigungen: Open Access
Berechtigungen: Peer Reviewed
Weed tolerance in soybean: a direct selection system (2017) Plant Breeding 136 (3), S. 372-378.
DOI: 10.1111/pbr.12469
Weed competition can severely reduce soybean (Glycine max (L.) Merr.) yields, particularly in organic systems. An efficient screening and breeding approach is needed to increase breeding progress for weed tolerance. This study sought to (i) establish a system for direct selection of competitive genotypes, (ii) evaluate genotypic differences in weed tolerance among six early‐maturing genotypes and (iii) assess the contribution of selected morphological traits to weed tolerance. A direct selection system providing two different levels of weed competition through all development stages of a soybean crop was developed, using mixtures of selected crop species as sown competitors. Two resulting mixtures induced intermediate (<30%) and strong (>50%) yield reduction, respectively. This selection system can be applied in screening and breeding programmes to facilitate breeding for weed tolerance. No significant difference in weed tolerance was detected between six soybean genotypes of maturity groups 000 to 00. Morphological traits that might influence competitive ability, for example light absorption, leaf area and lateral shoots, were assessed, and their potential for indirect selection for weed tolerance is discussed.
Prof. Dr. Patrick Noack
Vergleich von Multispektral- und Ertragsmessungen in Parzellenversuchen (2017) Tagungsband zur DLG-Technikertagung 2017, 48. Fachtagung des DLG-Ausschusses „Versuchswesen in der Pflanzenproduktion“ 850 (1), S. 63-68.
Sebastian Schwanitz,
Maren Bernau,
Lena Sophie Kreuzer,
Prof. Dr. Prisca Kremer-Rücker,
Prof. Dr. Armin Manfred Scholz
Berechtigungen: Peer Reviewed
Body composition and boar taint of intact boars, and immunologically or surgically castrated pigs (2017) Züchtungskunde 89 (6), S. 413-433.
Betreuung der Publikationsseiten
Gerhard Radlmayr
Referent für Wissenstransfer und Forschungskommunikation
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