Die chronologische Liste zeigt aktuelle Veröffentlichungen aus dem Forschungsbetrieb der Hochschule Weihenstephan-Triesdorf. Zuständig ist das Zentrum für Forschung und Wissenstransfer (ZFW).
Johannes Werth,
Prof. Dr. Dominikus Gregor Kittemann,
Prof. Dr. Michael Beck,
Thomas Kuster,
Esther Bravin,
Sascha Buchleither,
Michael Zoth,
Dr. Christian Scheer,
Dr. Daniel Neuwald
Johannes Werth,
Prof. Dr. Dominikus Gregor Kittemann,
Thomas Kuster,
Prof. Dr. Michael Beck,
Esther Bravin,
Sascha Buchleither,
Michael Zoth,
Dr. Christian Scheer,
Dr. Daniel Neuwald
Indoor vertical farming offers great opportunities regarding a sustainable and consistent production of high-quality herbs and raw materials all year round for the perfume, chemical, or food industry. Cultivation takes place in an enclosed structure, operating predominantly independent from external conditions in multi-layer systems equipped with artificial lighting, enabling extremely high resource use efficiencies with a simultaneous increase in yield. On the other hand, field production in terms of plant quality and harvesting times is highly influenced by environmental conditions, making it difficult to maintain homogenous raw material qualities throughout the year. To show how different light qualities affect the overall efficiency and quality of Origanum majorana grown in an indoor farm, the resource consumption, yield, and cultivation time as well as the essential oil quantity was analyzed, and the efficiencies in terms of energy and land use efficiency calculated. The experimental setup clearly demonstrated that the yield regarding fresh as well as dry matter and oil content was comparable to one square meter of open field production. Based on this, the multi-layer system and the noticeable lowered growth period result in a significantly higher area efficiency compared to the open field, leading to a potential increase of annual yields of dried leave weight and oil contents by up to 21 times. It was also shown that a white spectrum (W) showed similar influence on plant growth and yield as a spectrum consisting of blue and red (B/R). Nevertheless, the LED treatment W did show higher light use efficiencies as well as a better working conditions inside the cultivation chamber. By an integration of indoor vertical farming into existing industrial processes, new and innovative opportunities for a flexible and low-risk supply chain seem feasible and according to German food industry meet the interests of existing stakeholders.
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Dr. Fabian Weckesser,
Dr. Anja Hartmann,
Prof. Dr. Michael Beck,
Prof. Dr. Sebastian Peisl
Der Bayerischen Landwirtschaft stehen eine Vielzahl von Informationen zur Verfügung, welche als Basis für fundierte Entscheidungen im landwirtschaftlichen Produktionsprozess dienen. Um diese Fülle an Information gebündelt und fachlich sinnvoll verknüpft für Landwirte und Berater verfügbar zu machen, wird eine digitale Wissensbasis, als Grundlage für eine bessere Ausnutzung von Effizienzsteigerungspotenzialen im Pflanzenbau, entwickelt. Die Modellierung der Daten-konzepte in OWL-Ontologien und die Datenhaltung in RDF-Graphdatenbanken bilden die Basis für ein unabhängiges Expertennetzwerk. Am Fallbeispiel Stickstoffdüngung im Winterweizen entstehen unter Einbeziehung von realen Betriebsdaten erste Bausteine dieser Wissensbasis.
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Betreuung der Publikationsseiten
Gerhard Radlmayr
Referent für Wissenstransfer und Forschungskommunikation
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